Τι είναι;
Αρτυμα με την πυκνότητα και την υφή σιροπιού με βάση το βαλσαμικό ξίδι. Θυμίζει πετιμέζι στην όψη, η γεύση του όμως είναι γλυκόξινη.
Ποια είναι τα βασικά συστατικά του;
Διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα. Ορισμένα προϊόντα περιέχουν βαλσαμικό ξίδι, νερό και ζάχαρη, είναι δηλαδή ένα είδος σιροπιού βαλσαμικού ξιδιού. Αλλες κρέμες μπαλσάμικο φτιάχνονται με συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών (ένα είδος πετιμεζιού δηλαδή) αναμεμειγμένο με βαλσαμικό ξίδι.
Πού ταιριάζει: Σε πράσινες σαλάτες, ιδιαίτερα σε όσες περιέχουν αλλαντικά ή λιπαρά τυριά (π.χ. γραβιέρα, παρμεζάνα κ.λπ.). Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ της σαλάτας (δηλαδή να το ανακατέψουμε με ελαιόλαδο) ή να ραντίσουμε με αυτό τις πρασινάδες χωρίς να το ενσωματώσουμε στη σος.
Ταιριάζει σε ντοματοσαλάτες, σκέτες, με κρουτόν, με φλούδες παρμεζάνας, ακόμη και με λευκά τυριά. Επίσης, σε σαλάτες με φασολάκια.
Το χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες (1/2 – 1 κουτ. σούπας για το φαγητό 4 ατόμων), για να δώσουμε γλυκόξινη γεύση σε τηγανιές κυρίως με λιπαρά κρεατικά (π.χ. χοιρινό, μπούτι κοτόπουλου). Επίσης, σε λουκάνικα και μπριζόλες που ψήνουμε στο τηγάνι ή στο φούρνο.
Αλείφουμε με αυτό ολόκληρα κομμάτια κρέατος που ψήνουμε στο φούρνο (π.χ. ολόκληρο κοτόπουλο, μπούτι ή ρολά χοιρινού κ.λπ.) για να αποκτήσουν ωραία, καραμελωμένη κρούστα και γεύση.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη που χρησιμοποιούμε όταν καραμελώνουμε κρεμμύδια, δίνοντάς τους μια ενδιαφέρουσα όξινη νότα. Με αυτά μπορούμε να γαρνίρουμε φάβα, μαυρομάτικα ή άλλα φασόλια σαλάτα. Επίσης, άλλα λαχανικά κομμένα σε κυβάκια (κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές) ή ντοματίνια που σοτάρουμε στο τηγάνι ή ψήνουμε στο φούρνο.
Το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε γλυκόξινη νότα σε φαγητά όπως το στιφάδο (ή άλλα κρεμμυδάτα μαγειρευτά) και οι λαδερές μπάμιες, και γενικά σε φαγητά με μπόλικο κρεμμύδι ή πλούσιες σάλτσες ντομάτας. Δοκιμάστε το επίσης σε ένα απλό μπριάμ και σε σαγανάκια τυριών.
Οι πιο τολμηροί μπορούν να το δοκιμάσουν ως ιδιότυπη σος σε λευκά παγωτά ή σε παγωτά και σορμπέ φρούτων.